Goudriaan en Ottoland zijn volop bezig met duurzaamheid! De ‘Werkgroep Duurzaamheid Goudriaan – Ottoland’ heeft een planning gemaakt voor de Week van de Duurzaamheid, die duurt van 17 tot en met 24 september. Zie onderstaand bericht voor de planning en meer informatie.

Doe je mee om Goudriaan en Ottoland een stukje groener te maken? Minder afval, minder plastic, minder tegels, meer groen, duurzamer leven. Hoe kan je zelf een bijdragen aan een duurzame samenleving? Van 17 t/m 24 september bruisen onze dorpen van de activiteiten. Doe je mee met ons?

Werkgroep Duurzaamheid Goudriaan – Ottoland

Kyra van der Grijn

Sheila van den Berg

Klariena van Zee

Griselda Aanen

Meer informatie over deze week: https://www.duurzaammolenlanden.nl/

Zaterdag 17 september

TEGEL ERUIT, BIOLOGISCHE PLANT ERIN

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus je (tuin)tegels door groen!

Tegel eruit, plant erin!

Ottoland – zaterdag 17 september tussen 9.00-11.00 uur op de parkeerplaats bij het dorpshuis aan de Stadhoudersplein 8

Goudriaan – zaterdag 17 september tussen 9.00-11.00 uur op het grasveld aan de Burgemeester van Slijpestraat

PLANTJES EN ZADEN RUILBEURS

Plantjes en zaden ruilbeurs

De gelegenheid om je tuin aan te vullen, te veranderen of te starten met een grotere diversiteit aan planten. Heb je zelf ook stekjes, neem deze dan mee om weg te geven / ruilen. De locaties waar de ruilbeurs plaatsvindt, is op de plaats waar ook de actie ’tegel eruit, biologische plant erin’ gehouden wordt:

Ottoland – zaterdag 17 september tussen 9.00-11.00 uur op de parkeerplaats bij het dorpshuis aan de Stadhoudersplein 8

Goudriaan – zaterdag 17 september tussen 9.00-11.00 uur op het grasveld aan de Burgemeester van Slijpestraat

Dinsdag 20 september

Kledingruilbeurs voor kinderen en volwassen

Om de circulaire economie (niet steeds nieuwe dingen kopen, maar wat goed is opnieuw gebruiken), meteen in praktijk te brengen, wordt er in de week van de duurzaamheid een kledingruilbeurs gehouden. Gun goede en schone kleding die voor jou of je kinderen te groot, klein, saai, woest of op een andere manier niet passend is een tweede leven! Uit de ingeleverde kleding kun je vervolgens iets moois uitkiezen dat je wél geweldig staat. Natuurlijk is er gelegenheid om de kleding te passen! Ook als je niets in te brengen hebt, mag je gerust komen uitkiezen.

Het gaat om kleding die schoon en heel is. De kleding kun je vanaf 5 september al brengen bij:

Sheila v.d. Berg, Zuidzijde 134 in Goudriaan

Griselda Aanen, A 39 Ottoland

Datum: Dinsdag 20 september

Locatie kledingruilbeurs: De Multistee

Tijdstip: 16.30 uur – 21.00 uur

Donderdag 22 septemberwee

Workshopavond Duurzaam leven

In samenwerking met Yuverta – de Bossekamp is er op donderdag 22 september een workshopavond en een repair-café. Er zullen twee workshops zijn:

Workshop: Zero waste in de keuken

Schrik je ook steeds weer van al dat afval na het koken? Wil je ook weleens leren koken zonder afval en voedselverspilling? En hoe kan je energie besparen tijdens het koken? Heb je een duwtje in de rug nodig om duurzaam te koken. Kom dan naar de workshop: Zero waste in de keuken

Tijdens deze workshop leer je duurzaam koken.

Dat betekent koken

  • zonder voedsel afval/voedselverspilling.
  • Geen verpakking
  • Geen vervoersvervuiling/korte keten
  • Geen energieverspilling/manier bereiden

Deze workshop wordt gegeven door Ilona Faaij en Saskia van Mourik.

Er is ruimte voor 30 deelnemers.

Workshop: diervriendelijk tuinieren en biodiversiteit vergroten

Voor ieder die zin heeft om van de tuin te genieten, ideeën op wil doen om er iets meer van te maken, wat minder stenen en meer groen in de tuin wil hebben, vlinders, vogels en andere dieren leuk vindt. Of voor diegene die te weinig van planten weet en er daarom maar niet aan begint, het wél heel leuk vindt maar tegen al dat onderhoud opziet, negatieve ervaringen heeft met tuinieren, geen ‘groene vingers’ heeft, etc.

Je wilt graag aan de slag in je eigen tuin, maar je weet niet hoe te beginnen. Klinkt bekend? Kom dan naar deze workshop en je leert hoe je van je eigen tuin een paradijs kunt maken voor jou en allerlei dieren.

Deze workshop wordt gegeven door Christaan Boer en Bert Toet

Er is ruimte voor 30 deelnemers.

Vanwege de beperkt  aantal deelnemers is het nodig dat je je aanmeldt. Dit kan per mail: griselda.aanen@planet of whatsapp: 0636284491, o.v.v. je naam en welke workshop.

De workshops kosten 5 euro per persoon.

Aanvang: 19.00 inloop met koffie en thee. Begin workshop 19.30 uur

Repair – café

Weggooien – Mooi niet!

Wat doe je met een schuurmachine die het niet meer doet? Of een stoel die niet meer zo stevig is? Weggooien en een nieuwe kopen of misschien toch eens naar laten kijken. Dat kan in het repair-café. Deze avond zitten er verschillende handige mensen die jouw kapotte spullen willen repareren. Loop gewoon binnen.

Duurzaamheidsmarkt

Ga je niet naar een workshop en heb je niks te repareren. Kom dan toch deze avond langs. In de aula van Yuverta zullen heel de avond verschillende kraampjes staan van winkels/organisaties.

Eerlijke zaak, een wereldwinkel uit Molenaarsgraaf

Eenvoudig leven uit Bleskensgraaf

Symbiose uit Noordeloos

Informatie over duurzaam verwarmen van je huis

Datum: Donderdag 22 september

Locatie: Yuverta – de Bossekamp

Tijdstip: vanaf 19.00 uur

Goudriaan en Ottoland weer schoon

Zaterdag 24 september maken we Goudriaan en Ottoland weer schoon. Doe je mee?

Van 10.00 uur tot 12.00 ruimen we met elkaar alle rommel op. Jullie krijgen een prikstok, vuilniszakken en fel gekleurde hesjes en gaan we gezellig met z’n allen op pad om zwerfafval te rapen. Na afloop is er een lekker kopje soep  voor de harde werkers.

Datum: Zaterdag 24 september

Locatie Ottoland: Vlietenbrug

Locatie Goudriaan: De Multistee

Tijdstip: 10.00 uur tot 12.00 uur