Verleden

Goudriaan is een dorpje gelegen in oostelijk deel van de Alblasserwaard. 
De naam Goudriaan komt van het gelijknamige veenriviertje dat midden door het dorp stroomt. Ons dorp bestaat al heel wat jaartjes.

Het eerste officieel beschreven stuk komt uit het  jaar 1260. Dhr. Willem van Brederode kreeg toen de vergunning om een kerk te bouwen in Goudriaan.

Willem van Brederode stond bekend om zijn grote moed en ervaring, hij was dan ook bevelhebber van het leger van Graaf Willem 2.

Daarna zijn er nog veel landheren en vrouwen geweest. Ook is er meerder malen gesproken over een samenvoeging met Ottoland of Noordeloos.

In 1820 is het Franse idee van ‘’gemeenten’’ geïntroduceerd. Met de gemeente Goudriaan als gevolg. In het jaar 1986 werd Goudriaan met enkele andere kernen samengevoegd tot de gemeente Graafstroom en in 2013 ontstond door verdere fusering de gemeente Molenwaard.

Ondertussen behoren we sinds 2019 na de samenvoeging van Molenwaard met Giessenlanden tot de Gemeente Molenlanden  

Het gemeentewapen van Goudriaan
sinds 1816
‘’(sinople beladen met een golvende fassade in zilver)’’

Heden

Ons dorp telt 17 straten, 0 verkeerslichten, 1 rotonde en veel bruggetjes. Om de onderlinge cohesie te bevorderen zijn deze 17 straten (nb eigenlijk door de lengte van het dorp) onderverdeeld in buurtverenigingen, de verenigingen organiseren o.a. leuke activiteiten en met de feestweek is het altijd een groots spektakel, want welke buurt is de leukste/beste. 

Feitje:

In 1820 telde ons dorp 380 inwoners, 
in 1900 telde het 573 inwoners 
en eind 2022 telde ons dorp 948 inwoners

Wie wonen er

Mensen van elke leeftijd, beroep klasse e.d. Goudriaan staat bekend als een vooruitstrevend en ook wel een beetje eigenwijs dorp. Er wonen veel ondernemers, creatievelingen en lieve mensen in ons dorp.

div. Foto’s fotowedstrijd juni 2020 en een tekening gemaakt door Pepijn van Goudriaan