Juli wordt de Maand van het Tegelwippen

Tegels eruit, planten erin!

Klimaatverandering gaat ons allemaal aan en iedereen kan helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Gemeente Molenlanden doet daarom samen met haar buurgemeenten Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Burgemeester Theo Segers van gemeente Molenlanden en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterschap hebben daartoe de aftrap gegeven: https://www.youtube.com/watch?v=88mtNE1vaCA.

Door zoveel mogelijk tegels uit tuinpaden, eigen opritten of parkeerplaatsen en andere verharding te halen en deze te vervangen door planten, helpen we hittestress tegen te gaan en houden we water vast in de bodem. Dat is goed voor de natuur en daarmee ook voor onszelf. We trekken gezamenlijk op: juli is de Maand van het Tegelwippen. Zelfs de wethouders dragen hun tegeltje bij: https://www.youtube.com/watch?v=ryjfUz37izs&t=31s

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan meedoen. Inwoners mogen tegels wippen rond hun huis, scholen kunnen tegels wippen op hun eigen schoolplein, bedrijven op hun bedrijfsterrein, woningbouwcorporaties bij hun eigen woningen, maar alleen de gemeente mag tegels wippen in de openbare ruimte.

Hoe werkt het?

Heb je tegels in je omgeving waarvan je denkt: daar zouden ook best leuke planten kunnen staan, wip die tegels er dan uit. Kijk eens goed naar je eigen omgeving. Zet planten rond bomen, fleur je terras op met mooie bloemenstruiken of een boompje, wip dat saaie stuk stoep bij je bedrijf eruit en vervang grijs door groen.

En… maak een foto van de oude en van de nieuwe situatie. Om mee te doen aan het NK Tegelwippen moeten we gewipte tegels registreren. Dat kan via www.nk-tegelwippen.nl Op de homepage vind je de button Geef je gewipte tegels op. Kies: Meedoen en vul onze gemeente in, het aantal gewipte tegels en voeg de foto’s toe. Het klinkt ingewikkeld, maar het is heel eenvoudig. Alleen de geregistreerde tegels tellen mee in de eindscore van onze gemeente en straks ook van onze regio.

Wat is een tegel?

Een tegel moet minimaal 30 x 30 cm zijn. Stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Alleen dan tellen ze mee in het NK Tegelwippen.

Moeten tegels worden vervangen door groen?

Tegels moeten absoluut worden vervangen door groen. Alleen dan draag je je steentje (tegeltje) bij! Je omgeving wordt er bovendien groener, mooier, gezonder en gezelliger van.

And the winner is…

Eind juli maken we bekend hoeveel tegels er in de vijf gemeenten zijn gewipt. Eind september maakt de organisatie van het NK Tegelwippen bekend wie de landelijke winnaar is van de Gouden Tegel.

Meer info:

bea.vanzoggel@jouwgemeente.nl